Dossiers  >   Hospital Management  >  COVID-19: Jessa Ziekenhuis kan op grotere schaal stalen op mutaties onderzoeken

COVID-19: Jessa Ziekenhuis kan op grotere schaal stalen op mutaties onderzoeken

HASSELT 17/01 - Het Jessa Ziekenhuis in Hasselt is gestart met het sequencen van het SARS-CoV-2-genoom bij besmette patiënten in de strijd tegen varianten van het virus. Het ziekenhuis kan met zijn methode op veel grotere schaal - 2.000 stalen per week - en binnen de 3 tot 4 dagen stalen op mutaties onderzoeken. Het Rega Instituut, UZ Gent, UZA en CHU Luik kunnen momenteel samen 1.000 stalen per week op varianten onderzoeken.

In de week van donderdag 7 januari tot en met woensdag 13 januari werden in het laboratorium voor moleculaire diagnostiek van het Jessa Ziekenhuis 3.454 PCR-testen uitgevoerd op COVID-19. Van de 109 positieve stalen werden 24 stalen verder onderzocht met sequencing, waarmee precies kan worden aangetoond welke mutaties aanwezig zijn in het virus en of het gaat om gekende varianten. In een van de 24 onderzochte stalen toonde de sequentiebepaling de Britse variant.

Jessa maakt daarvoor gebruik van zijn apparatuur voor kankeronderzoek - het next generation sequencing (NGS) - die het heeft omgevormd om COVID-mutaties op te sporen. Die apparatuur blijkt gesofisticeerder en fijnmaziger, en dankzij de grote capaciteit van het labo kan het onderzoek op grotere schaal gebeuren. Bovendien kan Jessa binnen de 3 tot 4 dagen na de vaststelling van een besmetting duidelijkheid geven over het type variant, terwijl dat volgens Jessa in de momenteel gebruikte labo's door de beperkte capaciteit minstens tien dagen duurt.

"Wij hebben de knowhow en een heel uitgebreide capaciteit die we kunnen inzetten. Voorlopig doen we 30 stalen per dag, maar we kunnen nog heel ver opschalen", zegt dr. Brigitte Maes, klinisch bioloog in het laboratorium voor moleculaire diagnostiek van Jessa. "Het kankergenoom is ook veel groter en complexer. Het kleine SARS-CoV-2-genoom is technnisch niet zo'n grote uitdaging en stelt voor deze labo's dus geen problemen, in tegenstelling tot de labo's die dat tot nu toe deden."

Naast het netwerk rond Jessa zijn er in België nog negen erkende NGS-netwerken voor kankeronderzoek die hetzelfde kunnen doen. Jessa hoopt dan ook dit initiatief te kunnen inpassen in een nationaal, door de overheid gesteund project. Op dit moment is er geen financiering voor het onderzoek en zal het sequencen voorlopig op kosten van het ziekenhuis gebeuren.

Jessa zal de sequencing verder inzetten en uitbreiden om de evolutie van het virus bij de bevolking van Zuid-West-Limburg van zeer nabij te monitoren. "Het is belangrijk om ruim en breed te sequeneren om nieuwe mutaties op tijd op te pikken, zodat je nog de nodige actie kan ondernemen bij uitbraken", legt dr. Maes uit. "Op termijn gaan we niet kunnen vermijden dat die varianten wellicht de dominante vorm gaan worden, maar we moeten het toch proberen te vertragen. Anders krijgen we te maken met een grote derde golf."

Volgens Jessa moet het sequencen een belangrijke plaats in het COVID-beleid krijgen. "Dit is ook een belangrijk initiatief met het oog op de vaccinatiecampagne waarop ieders hoop gevestigd is", aldus dr. Maes. "Door toenemende immuniteit bij de bevolking als gevolg van de vaccinatie zal het virus extra uitgedaagd worden om verder te muteren. Het actief monitoren van de virussequentie om indien nodig snel vaccins te kunnen aanpassen, is van groot belang."

COR 490 • Belga

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: