Dossiers  >   Gezondheidseconomie  >  Een trilogie over virologie: de dominante gedachte (deel 1/3)

Een trilogie over virologie: de dominante gedachte (deel 1/3)

Opinie

BRUSSEL 29/01 - Al maanden leven (?) we samen met SARS-CoV-2, de nieuwe telg in de familie coronavirussen die het op mensen gemunt hebben. Vrijwel meteen was het duidelijk dat dit een kwaaie klant was, want hij combineert hoge besmettelijkheid met letale eigenschappen. SARS-CoV-2 is venijnig, krachtig en dodelijk. Het is dan ook logisch dat men het ernstig neemt.

Maar moet men het zodanig ernstig nemen dat men er de zin voor proportie bij verliest en er een foute perceptie op de wereld bij ontwikkelt? De voorbije maanden zien we dat men in een gestage poging om het virus te vernielen, de samenleving aan het ontwrichten is.

"Ja maar" – werpen nog steeds velen op – "zonder maatregelen was de ramp nog groter!" Wel, daar ligt nu juist het misverstand. Het gaat niet over een vergelijking tussen een lockdown en niets doen. Het gaat over het zoeken naar een evenwicht, naar een pakket van proportionele en doeltreffende maatregelen die wél worden opgevolgd in plaats van radicale maatregelen die slecht worden opgevolgd omdat het gewoon niet meer kan.

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

MediQuality biedt haar leden de mogelijkheid hun mening te uiten over actuele en/of medische kwesties. Deze opinies weerspiegelen de persoonlijke mening van hun auteur en vallen onder diens verantwoordelijkheid.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: