Dossiers  >   Voorkamerfibrillatie  >  Voorkamerfibrillatie: merker of risicofactor van CVA?

Voorkamerfibrillatie: merker of risicofactor van CVA?

26/02 - Wetenschappers proberen al langer de rol van voorkamerfibrillatie als merker of als risicofactor van CVA te onderzoeken. Tijdens een virtuele sessie van Rencontres de Neurologies heeft Dr. Sandro Ninni (Rijsel) het belang van auriculaire hermodellering in deze vergelijking toegelicht.

Onzekere causaliteit

In één geval op de zes komt voorkamerfibrillatie in de etiologie van een CVA voor. Meerdere elementen moeten echter worden onderzocht om het oorzakelijke verband (Hill-criteria) te bewijzen: sterkte en consistentie van het verband, specificiteit, tijdelijkheid en biologische gradiënt, experimenteel bewijs, coherentie en analogie.

In de jaren 60 van de vorige eeuw is op basis van grote observationele cohortes het verband tussen voorkamerfibrillatie en CVA op epidemiologisch plan aangetoond. Aangepaste modellen op een schaal van een grote bevolking met een HR tussen 2 en 3 hebben dit vervolgens gecontroleerd (Manolio, 1996). Nu hangt de berekening van de HR af van factoren zoals de CHAD 2 DS 2-VASc-score, het risico dat gelinkt is aan een geheel van variabelen die verband houden met aritmie.

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: