Dossiers  >   Gezondheidseconomie  >  "CM saboteert onderhandelingen over artsenverloning", klaagt BVAS

"CM saboteert onderhandelingen over artsenverloning", klaagt BVAS

BRUSSEL 02/02 - Volgens CM-voorzitter Luc Van Gorp mogen artsen niet meer verdienen dan de premier, ofwel 290.000 euro bruto per jaar. Die vergelijking is volledig scheefgetrokken en is bedoeld om het imago van de artsen te schaden. Dat de CM-voorzitter deze discussie in de pers wil voeren, helpt niet om snel vooruitgang te boeken. Integendeel, de demarche van Luc Van Gorp zal de standpunten verharden en torpedeert de onderhandelingen in de medicomut.

Dat de CM-baas zijn voorstel presenteert als een "ethisch advies" tart alle verbeelding. Er is niets ethisch aan een vergelijking van het inkomen van de premier met de bruto omzet van artsen. Bij sommige specialismen wordt tot 80% van hun honoraria afgehouden door het ziekenhuis.
 
Ofwel is de CM niet in staat het onderscheid te maken tussen omzet en remuneratie, ofwel - en dit lijkt waarschijnlijker - getuigt dit voorstel van intellectuele oneerlijkheid. Van Gorp vergeet dat de premier boven op zijn salaris geniet van aanzienlijke extra voordelen zoals een auto met chauffeur, een dienstwoning, een riant pensioen en uittredingsvergoedingen.
 
BVAS stoort zich bijzonder aan de timing van Luc Van Gorp. Hij lanceert zijn voorstel van de ‘premiernorm' uitgerekend op het moment dat werkgroepen op het niveau van het RIZIV van start gaan met de discussie over de hervorming van de nomenclatuur. Een discussie die BVAS met open vizier wil aangaan.

De CM-voorzitter geeft dus het signaal dat die werkgroepen geen zin hebben. Door druk uit te oefenen in de media maakt hij op voorhand van elke onderhandeling een parodie. Zijn enige bedoeling is de minister van Sociale Zaken in een positie te brengen waarin hij beslissingen die reeds genomen zijn kan doorduwen.
 
De CM negeert volledig de afspraken in het akkoord artsen-ziekenfondsen. Alle partijen die het akkoord hebben ondertekend, waaronder de CM, engageren zich daarin om voor het einde van het jaar de discussie over de hervorming van de nomenclatuur af te ronden. BVAS stelt vast dat het overleg steeds meer moet wijken voor het primaat van de politiek.

Dat is een kwalijke evolutie die recent nog duidelijk werd bij de samenstelling van de taskforce vaccinatie waarin de artsen niets te zeggen hebben. Sterker nog, vorig jaar weigerde minister De Block zelfs elke vorm van overleg met BVAS. Dat dit gebrek aan luisterbereidheid mee heeft geleid tot het disfunctioneren van de overheid, behoeft geen uitleg meer.

Dr. Philippe Devos,
Voorzitter BVAS

BVAS

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: