Dossiers  >   Gezondheidseconomie  >  Lieven Annemans: "Van pandemisch naar endemisch" (deel 2 van de trilogie over virologie)

Lieven Annemans: "Van pandemisch naar endemisch" (deel 2 van de trilogie over virologie)

Opinie

BRUSSEL 19/02 - Steeds meer waarnemers zijn het erover eens dat Sars-CoV-2 wel eens een endemisch virus zal worden. Anders gezegd: het is een blijver. Inderdaad, de duurtijd van de natuurlijke of kunstmatige (via een vaccin) bescherming is nog steeds onduidelijk en de verschillende varianten kunnen de epidemiologie van het virus veranderen. We zijn er dus nog niet van verlost. En het verschil met de huidige endemische coronavirussen, die ons nooit echt zorgen baarden, is dat we hier uiteraard te maken hebben met een kwalijk virus dat bijwijlen ook in een verschrikkelijk ziekteverloop ontaardt.

Zo'n virus moet men dan ook ernstig nemen. Zeer ernstig. Maar ernstig is niet hetzelfde als fanatiek.  We hebben inderdaad een nog grotere uitdaging dan het virus zelf: de fanatieke manier waarop het wordt aangepakt en de bezetenheid waarmee men deze aanpak verdedigt.

Ongeveer alles wat ingaat tegen de gevestigde gedachte of belangen is ‘fake news'. Iemand die op basis van recente epidemiologische studies de effecten van de lockdown ten opzichte van maatschappelijk wél leefbare maatregelen in twijfel trekt en de verwoestende impact ervan in kaart brengt is meteen een virusontkenner.

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

MediQuality biedt haar leden de mogelijkheid hun mening te uiten over actuele en/of medische kwesties. Deze opinies weerspiegelen de persoonlijke mening van hun auteur en vallen onder diens verantwoordelijkheid.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: