Dossiers  >   Voeding  >  Antwerps onderzoek bekijkt impact calorie-inname op dementie

Antwerps onderzoek bekijkt impact calorie-inname op dementie

ANTWERPEN 19/02 - Wetenschapper Georgios Keliris van de UAntwerpen onderzoekt of het beperken van onze calorie-inname het verouderingsproces van onze hersenen vertraagt. Om na te gaan of calorierestrictie de 'vervuiling' van onze hersencellen kan tegengaan en zo dementie kan voorkomen, krijgt hij een beurs van de Stichting Alzheimer Onderzoek.

Dat het beperken van de calorie-inname het verouderingsproces vertraagt en zo de levensduur verlengt, is al langer geweten. Vanuit die vaststelling wil professor Georgios Keliris nagaan of dezelfde methode ook een positief effect heeft op de werking van ons brein. Dit zou op termijn een doorbraak kunnen betekenen voor de behandeling van dementie, een ziekte waar één vrouw op de drie en één man op de acht mee te maken krijgt en waar nog geen effectieve behandeling of medicijn tegen bestaat.

"Mijn onderzoek focust op de mogelijke therapeutische effecten van calorierestrictie (CR)", zegt Keliris, verbonden aan het Bio-Imaging Lab van het Departement Biomedische Wetenschappen. "Wij willen nagaan of CR ook een positief effect heeft op het functioneren van de netwerken in onze hersenen en op de vasculaire reactiviteit."

De onderzoeker besteedt veel aandacht aan de manier waarop mensen hun calorie-inname kunnen beperken. "Minder calorieën innemen betekent veel minder eten, en dat heeft ook nadelen. Maar via voedingssupplementen of geneesmiddelen kunnen we de effecten van minder eten ook proberen na te bootsen, zonder honger te moeten hebben: dat noemen we mimetics. Wij gaan onderzoeken of deze aanpak de 'vervuiling' van onze hersencellen kan tegengaan. Wanneer ons brein langer op topniveau kan blijven, krijgt dementie minder kansen."

Voor zijn onderzoek krijgt Keliris 250.000 euro steun van de Stichting Alzheimer Onderzoek. Ondanks de coronacrisis kon die stichting in 2020 voor een recordbedrag van 3,2 miljoen euro aan Belgisch onderzoek ondersteunen. "Het onderzoek van professor Georgios Keliris werd zeer hoog gewaardeerd, omdat het een unieke invalshoek betreft die nieuwe behandelingsmethoden kan opleveren", zegt directeur Joost Martens.

 

COR 399 • Belga

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: