Dossiers  >   Covid-19  >  COVID-19: Britse variant blijkt ook te zorgen voor langere besmettelijkheid (Regeringscommissariaat Corona)

COVID-19: Britse variant blijkt ook te zorgen voor langere besmettelijkheid (Regeringscommissariaat Corona)

BRUSSEL 20/02 - De Britse variant is niet enkel besmettelijker dan het oorspronkelijke COVID-19-virus uit Wuhan, maar zorgt ook voor een langere besmettelijkheid. Dat maakt het Regeringscommissariaat Corona bekend op zijn wekelijkse informatiesessie over de vaccins. Die Britse variant kan ons land wel nog een ecologisch voordeel opleveren, indien het de gevaarlijke en nog onbekende Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse varianten kan verdringen.

Dat de Britse variant besmettelijker is wisten we al. Nu blijkt dat wie besmet is deze variant ook voor een langere tijd meedraagt en langer besmettelijk is. En dat kan gevolgen hebben voor de quarantaine- en testmaatregelen.

"Er is niet noodzakelijk een hogere concentratie van de virale lading, maar wel een langere aanwezigheid van de virale lading. Dit betekent dat men dan ook de maatregelen zal moeten herbekijken in functie van een langere aanwezigheid van virale lading", stelt vaccinoloog Pierre Van Damme. Het gaat dan bijvoorbeeld om een langere periode tussen de eerste en tweede pcr-test die ter controle volgt na een besmetting.

Momenteel ligt de aanwezigheid van de Britse variant in ons land rond de 30-35 procent, voor de Zuid-Afrikaanse variant is dat 4 procent en voor de Braziliaanse variant minder dan een halve procent.

"We verwachten dat de Britse variant dominant wordt en binnenkort naar de 50 procent zal toeneigen. We bekijken dat met argusogen. Enerzijds omdat we weten dat die zeer besmettelijk is, maar anderzijds kan het ook een ecologisch voordeel zijn voor het wegdrukken van de twee andere varianten", stelt Van Damme.

De Britse variant tegenhouden is volgens hem niet meer mogelijk. Gelukkig is het wel zo dat de drie vaccins van Pfizer/Biontech, Moderna en AstraZeneca die ons land momenteel gebruikt een gelijkaardige werkzaamheid vertonen bij de bescherming tegen de Wuhan variant en de Britse variant. Positief nieuws, want deze vaccins zijn goede wapens om in te zetten tegen de Britse variant.

Daardoor kan het ecologisch voordeel van de dominante Britse variant in staat zijn om de verspreiding van de mogelijk gevaarlijkere varianten terug te dringen in ons land.

COR 914 • Belga

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: