Dossiers  >   × Enquête over burn-out en lifestyle  >  “De mythe dat artsen een soort supermensen zijn”

“De mythe dat artsen een soort supermensen zijn”

Opinie

BRUSSEL 23/02 - Bijna 9 van de 10 respondenten van de Mediquality enquête rapporteren klachten over stress en burn-out. Het lijkt dat de Coronasituatie bij artsen sluimerende symptomen op scherp heeft gesteld. In vorige artikels over deze burn-out enquête duidden Prof. Laureys en Prof. Godderis deze resultaten en gaven ze adviezen over hoe het anders kan. Zij pleitten hierbij voor opleidingen over emotioneel welzijn en het invoeren van coachingsystemen.

In dit artikel wordt toelichting gegeven over mogelijke psychologische aspecten van burn-out bij artsen. In een coachingstraject worden deze verhelderd en kan er worden gezocht naar oplossingen.

Is dit een mens?

Ondank het feit dat artsen vaak in multidisciplinaire teams en groepspraktijken werken, ervaren zij toch een soort psychologische eenzaamheid. Zij spenderen vele uren in de therapiekamer alleen met hun talloze patiënten en aanhoren daar de problemen en de miserie. Zij worden er geconfronteerd met emoties van wanhoop, verdriet, angst, twijfel en agressie bij hun patiënten. Maar ook uiterst moeilijke ethische dilemma's zijn dagelijkse kost.

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

MediQuality biedt haar leden de mogelijkheid hun mening te uiten over actuele en/of medische kwesties. Deze opinies weerspiegelen de persoonlijke mening van hun auteur en vallen onder diens verantwoordelijkheid.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: