Dossiers  >   Hospital Management  >  Getuigenis van een jonge specialist: "Het ziekenhuisparadigma moet veranderen"

Getuigenis van een jonge specialist: "Het ziekenhuisparadigma moet veranderen"

Opinie

BRUSSEL 09/03 - Die vaststelling maakte ik al toen ik actief was in syndicaten voor jonge artsen. Vraag aan jonge artsen in opleiding of ze aan de universiteit willen blijven aan het begin van hun master in geneeskunde, als ze hun assistentschap aanvatten, en op het einde van hun assistentschap, en u zal waarschijnlijk vaststellen dat de aantrekkingskracht van de universiteit vermindert naarmate jonge artsen langer in universitaire ziekenhuizen werken.

De vraag is dan ook: "Waarom zijn er niet meer artsen gemotiveerd om onderzoek te verrichten? Waarom hebben universitaire ziekenhuizen het zo moeilijk nieuwe artsen te rekruteren, terwijl privéziekenhuizen (waar de artsen een privévergoeding krijgen) het daar veel minder moeilijk mee hebben?"

Volgens mij dringt een verandering van het ziekenhuisparadigma zich op. Dat wordt nu gekenmerkt door weinig respect voor jonge artsen, moeilijke werkcondities en een slechte verloning. We stellen ook een aftakeling van de openbare ziekenhuizen vast, die vroeger (en misschien nog altijd) werden beschouwd als de grote ziekenhuizen met de beste artsen.

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

MediQuality biedt haar leden de mogelijkheid hun mening te uiten over actuele en/of medische kwesties. Deze opinies weerspiegelen de persoonlijke mening van hun auteur en vallen onder diens verantwoordelijkheid.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: