Dossiers  >   Covid-19  >  COVID-19: Britse variant zou dan toch dodelijker zijn (studie)

COVID-19: Britse variant zou dan toch dodelijker zijn (studie)

LONDEN 10/03 - Nieuw Brits onderzoek duidt erop dat de Britse variant van het coronavirus tientallen procenten dodelijker is dan eerdere verschijningsvormen van het virus. Volgens een studie waarvan de resultaten woensdag in het British Medical Journal (BMJ) zijn verschenen, ligt het risico op overlijden tussen de 32 procent en 104 procent hoger met de Britse variant.

De onderzoekers vergeleken het aantal sterfgevallen onder bijna 55.000 mensen die de Britse variant hadden opgelopen, met de sterfte onder een even grote en vergelijkbaar samengestelde groep die COVID-19 had gekregen door een oudere variant. In de groep met de gemuteerde versie waren 28 dagen na een positieve test 227 patiënten overleden. In de groep met een oudere virusvariant telden de wetenschappers in een net zo lang tijdsbestek 141 sterfgevallen.

Over het gevaar van de gemuteerde versie zijn de afgelopen maanden uiteenlopende analyses verschenen. Meerdere daarvan duiden op een hoger sterfterisico, maar niet allemaal.

Het Britse onderzoek duidt weliswaar op een hoger sterfterisico, maar de onderzoekers van onder meer de University of Exeter benadrukken tegelijkertijd dat veruit de meeste mensen die besmet raken, het overleven. Het sterfterisico komt volgens de studie met de Britse variant neer op 4,1 overlijdens per 1.000 besmettingen. Met de varianten die al langer rondgingen, stond dat cijfer op 2,5 per 1.000.

Lees de studie hier

RHA • Belga

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: