Dossiers  >   Covid-19  >  COVID-19: Task Force adviseert om het AstraZeneca vaccin in België te blijven gebruiken

COVID-19: Task Force adviseert om het AstraZeneca vaccin in België te blijven gebruiken

BRUSSEL 12/03 - Verschillende Europese landen, waaronder Italië, Denemarken en IJsland hebben de vaccinaties met het AstraZeneca (AZ)-vaccin tijdelijk onderbroken, uit voorzorg. De aanleiding hiertoe is de melding van bloedklonters bij mensen die werden ingeënt, waaronder één overlijden. Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) startte daarom onmiddellijk een onderzoek.

Op Europees niveau ligt het aantal meldingen van bloedklonters bij de gevaccineerden niet hoger dan bij de rest van de bevolking. Het gaat om 30 gevallen op 5 miljoen gevaccineerde EUonderdanen. Uit de analyse van het Medicines & Healthcare products Regulatory Agency (MHRA) uit het Verenigd Koninkrijk, dat tot nu toe meer dan 11 miljoen dosissen toediende van dit vaccin, blijkt evenmin een toename van het aantal bloedklonters. En bij het Belgische geneesmiddelenagentschap (FAGG) werd er in minder dan 2% van de AZ-vaccinaties melding gemaakt van bijwerkingen, en geen enkele melding van bloedklonters. Bovendien zijn bloedklonters door de fabrikant niet beschreven als nevenwerking van dit vaccin.

Uit een grondige analyse van het EMA blijkt ondertussen dat er momenteel geen aanwijzing is dat het AZ- vaccin deze bloedklonters heeft veroorzaakt. Het EMA concludeert dat de voordelen van het AZ-vaccin nog altijd veel groter zijn dan de risico's, maar het zal alle gemelde gevallen van bloedklonters verder in detail onderzoeken, waaronder de specifieke batch met vaccins die werd toegediend. Deze werd niet aan België geleverd. 

Op basis van de huidige wetenschappelijke gegevens, blijft de Task Force staan achter de vaccinatie met dit vaccin. Het zorgt namelijk voor een belangrijke vermindering van zware ziektelast en hospitalisaties door COVID-19. De veiligheid van de gevaccineerden blijft daarbij natuurlijk prioritair. Het FAGG en de Task Force blijven dit dan ook dagelijks op de voet volgen. 

Task Force Vaccinatie

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: