Dossiers  >   Hospital Management  >  AstraZeneca-vaccin: "Risico op anafylaxie moet voortaan in de bijsluiter staan" (EMA)

AstraZeneca-vaccin: "Risico op anafylaxie moet voortaan in de bijsluiter staan" (EMA)

DEN HAAG 12/03 - Het Europees geneesmiddelenagentschap stelt dat het AstraZeneca-vaccin allergische reacties kan veroorzaken. Dat heeft het EMA vrijdag meegedeeld. Daarom adviseert het om een allergische reactie als mogelijke bijwerking in de bijsluiter op te nemen.

In het Verenigd Koninkrijk hebben ongeveer 5 miljoen mensen het vaccin van AstraZeneca toegediend gekregen. Van hen kregen 41 mensen last van anafylaxie. De veiligheidscommissie van het EMA "vindt een verband met het vaccin in zeker enkele gevallen waarschijnlijk". Daarom adviseert het Europese geneesmiddelenbureau om anafylaxie voortaan in de bijsluiter op te nemen.

Het is niet bekend hoeveel allergische reacties binnen de Europese Unie zijn gemeld.

Het EMA doet nog onderzoek naar meldingen van trombocytopenie. Het is niet duidelijk of dit door de vaccinatie komt, dat moet het onderzoek duidelijk maken. Bij dit onderzoek gaat het niet alleen om het vaccin AstraZeneca, maar ook om die van Moderna en Pfizer/BioNTech.

Daarnaast loopt er ook nog een onderzoek om de mogelijke link tussen het AstraZeneca-vaccin en enkele gevallen van bloedklonters te achterhalen. Volgens de eerste indicaties is er volgens het EMA echter geen enkel oorzakelijk verband.

MAY • AFP

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: