COVID-19: Vaccin van AstraZeneca kent tegenslagen in Europa
BRUSSEL 15/03 - Nederland heeft zondag uit voorzorg het gebruik van het COVID-19-vaccin van AstraZeneca opgeschort. Ook Duitsland stopt tijdelijk met toedienen van dit vaccin. Zelfde beslissing deze namiddag in Franrijk en Italië. Overzicht.
De Nederlandse regering besloot uit voorzorg over te gaan tot de opschorting van het gebruik van het AstraZeneca-vaccin tot en met 28 maart, nadat in Denemarken en Noorwegen "mogelijke bijwerkingen" van het vaccin waren gemeld, zonder dat in dit stadium een verband kon worden aangetoond met het vaccin, aldus het ministerie van Volksgezondheid.
Het Deense medicijnagentschap liet maandag weten dat de 60-jarige Deense vrouw die aan een bloedstolling overleed na haar inenting met het AstraZeneca-vaccin "zeer ongebruikelijke" symptomen had, waarvan een laag aantal bloedplaatjes, stollingen in kleine en grote bloedvaten en bloedingen.
Zondag nam ook Ierland dezelfde beslissing als Nederland nadat in Noorwegen vier nieuwe gevallen van ernstige vorming van bloedklonters bij gevaccineerde volwassenen gemeld werden.
Noorwegen, dat zaterdag ook melding maakte van huidbloedingen bij gevaccineerde jongeren, heeft het vaccin vorige week opgeschort, net als Denemarken, IJsland en Bulgarije. Zowel Thailand als de Republiek Congo hebben hun inentingscampagnes nu uitgesteld.
De Italiaanse regio Piemonte in het noordwesten onderbrak eveneens de vaccinaties met het AstraZeneca-vaccin op zondag voor een kort moment naar aanleiding van het overlijden van een leraar die de dag ervoor gevaccineerd was. Uiteindelijk heeft de regio besloten de vaccinaties te hervatten, met uitzondering van één lot dat momenteel niet meer gebruikt wordt. De voorzitter van Aifa, Giorgio Palu, verzekerde zondag dat het vaccin geen enkel risico inhoudt.
In een persbericht dat zondag gepubliceerd werd, stelde AstraZeneca dat er "geen bewijs" is dat het coronavaccin het risico verhoogt op bloedklonters. Het bedrijf zei een "voorzichtige analyse" te hebben uitgevoerd van de beschikbare gegevens over wie een inenting met het AstraZeneca-vaccin heeft gekregen in het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie.
"Ongeveer 17 miljoen mensen in de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk hebben nu ons vaccin gekregen, en het aantal gevallen van bloedklonters gemeld in deze groep is minder dan de honderden gevallen die verwacht zouden worden in de algemene bevolking", aldus medisch directeur Ann Taylor.
Volgens het Europees geneesmiddelenbureau EMA zijn er inderdaad geen aanwijzingen dat de klonters zijn veroorzaakt door het coronavaccin. Ook is het aantal gevallen dat voorkomt onder gevaccineerde mensen niet hoger dan onder de gehele bevolking, aldus de toezichthouder. De WHO laat ook weten dat er geen reden is tot ongerustheid.
Het EMA stelde vrijdag wel dat het AstraZeneca-vaccin allergische reacties kan veroorzaken en adviseerde het bedrijf daarom om een allergische reactie als mogelijke bijwerking in de bijsluiter van het vaccin op te nemen.
Voor AstraZeneca komen deze tegenslagen bovenop de verdere vermindering van haar leveringen aan de Europese Unie, die het bedrijf gedwongen was aan te kondigen wegens exportproblemen.
Dit artikel is een aanpassing van verschillende artikelen die door de AFP en Belga gepubliceerd werden.