Dossiers  >   Covid-19  >  Covid-19: Smartschool waarschuwt scholen voor gerichte netwerkaanvallen op hun modems

Covid-19: Smartschool waarschuwt scholen voor gerichte netwerkaanvallen op hun modems

BRUSSEL 14/04 - Het digitaal schoolplatform Smartschool waarschuwt voor een escalatie van netwerkaanvallen gericht op schoolmodems, met als doel het afstandsonderwijs en internetgebruik in de school te verstoren. Het gaat om dataverkeer dat bewust en doelgericht, dus met slechte intenties, wordt gecreëerd, vooral door jongeren van secundaire scholen. Dat meldt Smartbit, het bedrijf achter Smartschool, woensdag.

Het afstandsonderwijs is volgens Smartschool meer en meer het slachtoffer van netwerkaanvallen. Deze DDoS-aanvallen komen neer op het doelbewust creëren van veel dataverkeer richting een modem/router, of meer in het algemeen een website of digitaal platform om haar bereikbaarheid te verstoren. Hierdoor krijgen de gebruikers moeilijker of geen toegang tot internet (voor wat betreft de scholen) of meer in het algemeen tot de website of het digitaal platform (voor wat betreft bijvoorbeeld Smartschool).

"De beschikbare bandbreedte wordt als het ware verzadigd door ander dataverkeer. Het gaat om dataverkeer dat bewust en doelgericht, dus met slechte intenties, wordt gecreëerd", aldus Smartbit.

"Leerlingen van secundaire scholen voeren via tools die ze op internet vinden, steeds vaker netwerkaanvallen uit op schoolmodems. Aanvallen op de schoolmodem verstoren de toegang tot internet van de school, dus leggen de afstandslessen vanuit de school plat en daarnaast alle netwerkverkeer. Het is duidelijk dat dit de jongeren alleen maar stimuleert", aldus Smartbit.

Ook het Centrum voor Cybersecurity België merkt dat scholen steeds meer het slachtoffer worden van een zogenaamde DDoS-aanval. "We werkten adviezen en richtlijnen voor de scholen uit, zodat zij zich beter kunnen wapenen tegen DDoS-aanvallen", benadrukt woordvoerder Andries Bomans.

BIN/ALG/TVP/VDH • Belga

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: