Dossiers  >   Hypertensie  >  Kan zoutbeperking schadelijk zijn?

Kan zoutbeperking schadelijk zijn?

14/04 - Natriumbeperking is een van de meest voorkomende voedingsaanbevelingen van artsen. Maar er is geen consensus over hoe laag je moet gaan en of zoutbeperking ooit schadelijk kan zijn.

Toen onze evolutionaire voorouders de zoute omgeving van de zee verlieten voor het droge land, viel de last van zout- en waterconservering op de nieren. "De hardnekkige conservering van zout is een van de meest primitieve - zo niet de meest primitieve - functies in de nieren van gewervelde dieren," noteerde Homer W. Smith in From Fish to Philosopher.

In de loop van de tijd zijn de voedingsgewoonten veranderd en in het huidige Amerikaanse milieu is er geen tekort aan zout. Een nationaal representatieve enquête meldde een dagelijkse natriuminname via de voeding van meer dan 3600 mg bij volwassenen in de VS. Hoewel grote wetenschappelijke verenigingen ons unaniem vragen om onze zoutinname te beperken, verschillen ze over het algemeen over de natriumdrempels. De CDC adviseert bijvoorbeeld een dagelijkse limiet van 2300 mg natrium, de AHA gaat lager dan 1500 mg, en de WHO zit in het midden op 2000 mg/dag.

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: