Dossiers  >   Multiple sclerose  >  Naar een precisiegeneeskunde bij MS?

Naar een precisiegeneeskunde bij MS?

29/04 - Multipele sclerose (MS) wordt ingedeeld in vier vormen naargelang van de activiteit en de progressie van de ziekte. Die classificatie stemt echter veeleer overeen met verschillende ziektestadia en is niet erg nuttig om na te gaan wat de beste behandeling voor de patiënt is. Met behulp van artificiële intelligentie hebben vorsers drie nieuwe subtypes van multipele sclerose geïdentificeerd. Dat zou ons kunnen helpen bij het uitdokteren van een behandeling op maat en nieuwe therapeutische opties.

De vorsers hebben een studie uitgevoerd om na te gaan of er nog andere subtypes bestaan die invloed zouden kunnen hebben op de evolutie van de MS. Als die subtypes sneller zouden worden gediagnosticeerd, zou ook een meer gerichte behandeling kunnen worden voorgeschreven.

Ze hebben daarvoor de klinische en MRI-gegevens van 16 gerandomiseerde, gecontroleerde klinische studies en drie observatiestudies verzameld. Door middel van Subtype and Stage Inference (SuStaIn), een tool van artificiële intelligentie, hebben de vorsers de CT-scans van de hersenen van 6322 MS-patiënten geanalyseerd. Met die tool konden drie subtypes van MS worden geïdentificeerd volgens het evolutiepatroon: cortex-led, normal-appearing white matter-led en lesion-led genoemd naargelang van de afwijkingen die het eerst werden vastgesteld. Die observaties werden vervolgens bekrachtigd in een onafhankelijke groep van 3068 patiënten. Uitgaande van die resultaten heeft de groep verschillende attributen kunnen toekennen aan elk subtype.

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: