Dossiers  >   Hospital Management  >  Personeel Intensieve Zorg werkt al maand aan 130 procent (FOD Volksgezondheid)

Personeel Intensieve Zorg werkt al maand aan 130 procent (FOD Volksgezondheid)

BRUSSEL 23/04 - Aan het personeel op de diensten Intensieve Zorg in de Belgische ziekenhuizen wordt al 29 dagen na elkaar gevraagd om aan 130 procent van het normale prestatieniveau te werken. "En de teller staat nog niet stil", aldus Marcel Van der Auwera van de FOD Volksgezondheid.

Sinds oktober wordt het personeel gevraagd om aan 110 procent te werken, zei Van der Auwera op de persconferentie van het federaal Crisiscentrum. Op drie momenten tijdens de coronacrisis werd zelfs gevraagd om aan 130 procent van de normale capaciteit te werken.
 
"In april 2020 hebben ze dat gedurende elf dagen moeten volhouden. In november 2020 vroegen we het 29 dagen aan ons personeel. En sinds eind maart zitten we opnieuw aan 29 dagen, en de teller staat nog niet stil. De stress blijft aanhouden. De voorspellingen zijn dat we nog twee à drie weken op dit stressniveau moeten doorwerken."
 
Volgens Van der Auwera wordt het zorgpersoneel tot het uiterste gedreven. "Het personeel is moe en uitgeput." En dat heeft gevolgen: in het begin van de crisis konden 800 extra bedden voor intensieve zorg worden gemaakt. "Door de uitputtingsslag stellen we vast dat het er vandaag nog maximaal 260 zijn."
 

Belga

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: