Dossiers  >   Hospital Management  >  "Een langdurig plateau tussen de 500-900 bezette ICU-bedden vormt een groot probleem" (interview intensivist prof. dr. Meyfroidt)

"Een langdurig plateau tussen de 500-900 bezette ICU-bedden vormt een groot probleem" (interview intensivist prof. dr. Meyfroidt)

Opinie

BRUSSEL 26/04 - De voorbije week zijn er dagelijks 240 coronapatiënten opgenomen in onze ziekenhuizen. De druk op de ziekenhuizen blijft aanhouden met 910 bezette bedden op intensieve zorg. Intensivist prof. dr. Meyfroidt, verbonden aan UZ Leuven en tevens voorzitter van de Belgian Society of Intensive Care Medicine (SIZ) geeft meer uitleg.

 "De opnames op intensieve zorg blijven op een plateau hangen. Meestal is er een piek, gevolgd door een daling, dat is nu niet het geval. Het plateau blijft maar duren. Het aantal nieuwe patiënten blijft ongeveer gelijk, maar zij die op intensieve zorg liggen, verblijven er langer en zijn zieker. De sterfte is gelukkig laag, wat een goede indicator is voor de overlevingskans. Dat ligt voor een deel ook aan de leeftijd van de patiënten op intensieve zorg, zij zijn iets jonger dan tijdens de vorige golf."

Geen Steven Van Gucht op de persconferentie van het Crisiscentrum over de coronacijfers vrijdag. Het was Marcel Van der Auwera, diensthoofd Dringende Geneeskundige Hulpverlening bij de FOD Volksgezondheid, die kwam vertellen over de toestand in de ziekenhuizen. Hij noemt de situatie "zéér fragiel" (slechts 82 plaatsen vrij voor covid- en niet-covidzorg. "In de nacht van zondag op maandag werden we daarmee geconfronteerd door een zware brand in Brussel waarbij het puzzelen was om voor de zwaargewonden een bed te vinden op intensieve", liet Van der Auwera weten.

"Intensieve Zorg ligt gewoon bomvol in ons land, met covid- en niet-covidzorg, we zitten aan de maximumcapaciteit", zegt prof. dr. Meyfroidt. "Als ik naar de modellen van biostatisticus Niel Hens kijk, dan is het mogelijk dat vaccinatie en versoepelingen elkaar op een bepaald moment opheffen en dat het huidige plateau nog verder aanhoudt, en zelfs tot 6 à 8 weken kan verderlopen. De huidige situatie staat een normale gezondheidszorg in de weg, en electieve heelkunde met impact op intensive care ligt omzeggens stil. Opschalen, en covidzorg doen in bij gecreëerde intensive care bedden, is op dit moment niet de oplossing, en heeft daarenboven een negatieve impact op de outcome van covidpatiënten."

"Ik heb niet de expertise om uitspraken te doen over de impact van een aantal geplande versoepelingen, maar denk wel dat het niet verstandig is om die te linken aan een vaste datum, zonder rekening te houden met de belasting van de ziekenhuizen en de intensieve zorg."

Hieronder ziet u de factoren die volgens de community van MediQuality belangrijk zijn om versoepelingen toe te laten. Bron: onze peiling van april 2021.

"Wij denken dat acceptabele niet-covidzorg kan georganiseerd worden zodra het aantal patiënten op intensieve zorg onder de 500 blijft. Het Hospital & Transport Surge Capacity Comittee had dat zelfs nog liever onder de 300 gezien. Een langdurig plateau tussen de 500-900 bezette ICU-bedden is een groot probleem voor zorgprogramma's die afhankelijk zijn van intensive care zoals hartchirurgie, neurochirurgie, of grote oncologische heelkunde.  Dit is uiteraard geen prettige boodschap, en veel mensen zijn ondertussen afgehaakt of niet meer gemotiveerd, omdat deze pandemie al zo lang aansleept. In die sfeer is het heel moeilijk om als intensivist die oncomfortabele boodschap te moeten brengen, die eigenlijk niemand wil horen. Tegelijk zijn wij ook maar de getuigen van wat we zien natuurlijk. "

"Als de vaccinatie goed op gang komt, zou de situatie moeten normaliseren, maar veel hangt ook af van de varianten. In UZ Leuven zijn er drie afdelingen voor intensieve zorg. Daar lagen donderdag 12 patiënten. Niemand had de Wuhan variant, de meesten vertoonden de Britse variant, een kleine minderheid had de Braziliaanse of Zuid-Afrikaanse variant. Ik schrok wel toen ik hoorde dat de Indiase variant donderdag in ons land was opgedoken. (NVDR: Twintig studenten uit India die in Aalst en Leuven een opleiding verpleegkunde zouden gaan volgen, zijn besmet met deze variant. Opvallend is dat sommige van de besmette studenten al gevaccineerd zijn.) We weten niet of deze meer besmettelijk of ziekmakend is."

"Hoewel de situatie lastig is en nu al veel te lang duurt, gaat het goed met mij. Vorige week had ik enkele dagen verlof en heb ik bewust de pauzeknop ingeduwd. Ik kon corona van mij afzetten en mij ontspannen. Dat deed deugd! We hebben nog een lange weg te gaan. "

 

 

MediQuality biedt haar leden de mogelijkheid hun mening te uiten over actuele en/of medische kwesties. Deze opinies weerspiegelen de persoonlijke mening van hun auteur en vallen onder diens verantwoordelijkheid.

Sabine Verschelde, senior editorial manager • MediQuality

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: