Dossiers  >   Covid-19  >  Voor het eerst zwangere vrouw overleden aan coronavirus in ons land

Voor het eerst zwangere vrouw overleden aan coronavirus in ons land

BRUSSEL 28/04 - In een Brussels ziekenhuis is een zwangere vrouw overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat schrijft de Brusselse nieuwssite Bruzz op basis van de Brusselse gezondheidsinspectie, en het nieuws wordt door Sciensano-viroloog Steven Van Gucht aan Belga bevestigd. "Dat is me dinsdag gemeld, en het is de eerste keer dat zo'n geval me ter ore gebracht wordt", zegt de viroloog. "Het zou me verbazen mochten er in ons land al eerder zwangere vrouwen overleden zijn."

Vorige zaterdag beslisten de verschillende ministers van Volksgezondheid dat zwangere vrouwen toegevoegd worden aan de groep van mensen die prioritair een vaccin tegen het coronavirus kan krijgen. Vanaf 4 mei kan hun huisarts hen laten toevoegen aan de prioritaire lijst. "Dat nieuws komt er zeker op tijd", meent Van Gucht. "Tot voor kort werd een vaccin niet standaard aangeraden voor zwangere vrouwen, maar de ideeën daarover zijn recent gewijzigd. Zwangerschap wordt intussen wel als een complicerende factor beschouwd. In vergelijking met hun niet-zwangere leeftijdsgenoten lopen deze vrouwen een verhoogd risico op ziekenhuisopname, opname op intensive care, beademing en ook op overlijden."
 
Over de specifieke situatie van de vrouw heeft Van Gucht geen info. Hij liet al navragen of het inderdaad om de eerste zwangere vrouw ging, maar had daarover woensdagmiddag geen definititieve bevestiging. Hij vermoedt ook dat de vrouw nog niet gevaccineerd was. "Dat zou me verbazen, tenzij ze een gezondheidswerker was", klinkt het.
 
Het is niet geweten in welk ziekenhuis de zwangere vrouw overleed en op welke dag, schrijft Bruzz nog. De site wijst erop dat in de verschillende Brusselse ziekenhuizen twee weken geleden tien zwangere vrouwen met COVID -19 op de intensieve zorg lagen, onder meer in het Erasmusziekenhuis in Anderlecht. 
 

BIN, ALG, BGY, SGI • Belga

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: