Dossiers  >   Inflammatoire Darmziekten (IBD)  >  Naar een beter inzicht in de rol van de macrofagen en de microbiota bij chronische inflammatoire darmaandoeningen

Naar een beter inzicht in de rol van de macrofagen en de microbiota bij chronische inflammatoire darmaandoeningen

03/05 - De homeostase van het immuunsysteem in de darmen is zeer complex. Er wordt veel onderzoek verricht naar de intestinale microbiota. Die blijkt te variëren onder invloed van chronobiologische factoren. Maar ook de intestinale macrofagen spelen een belangrijke rol. Zij spelen een sleutelrol in de immunologische homeostase in de darmen en bij de pathogenese van chronische inflammatoire darmaandoeningen. Het is echter nog niet heel duidelijk via welke mechanismen ze negatieve invloed uitoefenen bij colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn.

Vorsers van de Universiteit van Southampton, Verenigd Koninkrijk, hebben een in-vitrostudie uitgevoerd, die wat meer klaarheid schept (1).

De vorsers hebben macrofagen geïsoleerd uit biopten van maag- en darmslijmvlies van patiënten met colitis ulcerosa of een ziekte van Crohn en gezonde donoren. Ze hebben het transcriptoom (de RNA's die worden gevormd bij transcriptie van het genoom) geanalyseerd met RNA-sequencing en bio-informatica en hebben vervolgens de observaties bevestigd met een kwantitatieve PCR en immunohistochemie.

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: