Dossiers  >   Hospital Management  >  Goed nieuws voor alle zorgmedewerkers vanaf juli 2021: “De totale loonmassa stijgt met gemiddeld 6%"

Goed nieuws voor alle zorgmedewerkers vanaf juli 2021: “De totale loonmassa stijgt met gemiddeld 6%"

BRUSSEL 04/05 - Sneller dan verwacht krijgen alle zorgmedewerkers vanaf juli 2021 een loonbrief waarop de nieuwe IFIC-barema’s aan 100% zullen prijken. Dat geldt voor de federale voorzieningen én de voorzieningen die met de zesde staatshervorming naar Vlaanderen zijn overgeheveld. “Veel zorgmedewerkers krijgen nu eindelijk waar ze al jaren recht op hebben: een correct loon dat de vergelijking met andere sectoren op de arbeidsmarkt kan doorstaan.”

Aan die aardverschuiving gaat jaren voorbereidend werk vooraf. Lauriane Sable, directeur van vzw IFIC: "De paritaire vzw IFIC werd in 2002 opgericht door de sociale partners van Paritair Comité 330. Het doel van de vzw was het ondersteunen van de sociale partners bij de opbouw van een nieuwe functieclassificatie. Initieel betrof het alleen de federale zorgsector.

De loonstructuur was er totaal verouderd. Er waren ontzettend veel barema's, de coherentie was zoek en soms werden vergoedingen toegekend bovenop de barema's. Er was totaal geen transparantie. De sociale partners namen zelf het initiatief om daaraan te verhelpen. Het was een gigantisch werk. Eerst moesten we alle functies identificeren, daarna elke functie beschrijven, waarderen en in een functiecategorie plaatsen. Die complexe oefening leidde tot een nieuw loonmodel."

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: