Dossiers  >   Tabaksverslaving  >  Apothekers helpen burgers om te stoppen met roken

Apothekers helpen burgers om te stoppen met roken

LEUVEN 04/05 - “Stel je voor dat elke apotheker in Vlaanderen en Brussel 1 burger overtuigt om te stoppen met roken, dat zijn 2600 rokers minder!”, zegt Hilde Deneyer, Directeur Vlaams Apothekers Netwerk.

Iedereen weet dat roken de gezondheid zwaar schaadt. Langdurig roken verhoogt onder andere de kans op hart- en vaatziekten. Ook het risico om ernstig ziek te worden bij besmetting met Covid-19 is groter. Stoppen met roken is een proces van vallen en opstaan. Meestal zijn er meerdere pogingen nodig om te slagen. Maar met de juiste begeleiding, wordt die slaagkans 4 keer groter. Naar aanloop van de Werelddag zonder Tabak op 31 mei geven Vlaamse apothekers de hele maand extra aandacht aan rookstopgesprekken in de apotheek.

Tevens leert ons de vijfde Covid-19-enquête van Sciensano dat een derde van de rokers meer rookt dan voor de pandemie.

We weten ook dat meer dan 70% van de mensen die roken spijt heeft dat ze er ooit mee begonnen. "Heel vaak hebben rokers de wens om te stoppen, maar zijn ze bang om te mislukken," zegt Catherine Meurisse, apotheker en tabakoloog. "Meer zelfvertrouwen in hen inspireren geeft de kans om deze mensen te motiveren over rookstop met hulp."

Om de apothekers hiermee te helpen, organiseert het VAN-netwerk, met ondersteuning van het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw (Gezond Leven), in mei de Maand van de Preventie, met dit jaar de focus op rookstop. "We weten dat zelfs een kort gesprek mensen kan overtuigen om een poging te doen om te stoppen." zegt Dries Vandenbempt, Stafmedewerker bij Gezond Leven. "Stoppen met roken is een proces van vallen en opstaan. Sommige rokers hebben verschillende pogingen nodig, maar de apotheker kan de roker hierbij uitstekend ondersteunen", verduidelijkt Vandenbempt.

De lokale apotheek, een laagdrempelig startpunt met impact

Elk jaar proberen ongeveer een miljoen rokers te stoppen. Maar in Vlaanderen doet slechts 3 procent van hen dit met hulp van een tabakoloog. Het doel van deze actiemaand is om apothekers te ondersteunen bij de begeleiding van burgers en patiënten. Als laagdrempelige zorgverlener, zijn zij de ideale schakel om beginnend advies te geven en waar nodig door te verwijzen naar een tabakoloog.

"Als je voldoende zelfvertrouwen hebt, geraakt je er wel", zegt Catherine Meurisse. "De tabakoloog zal je helpen en een plan maken. Het is ook belangrijk om er goed voorbereid aan te beginnen. De apotheker kan hiervoor peilen naar waarom de patiënt wil stoppen en hoe hij of zij het kan aanpakken. En natuurlijk ook adviseren om naar een specialist te gaan."

Rookstopgesprekken

Het is niet altijd makkelijk om rokers te overtuigen om de eerste stap te zetten. Het VAN-netwerk leidt daarom apothekers extra op in rookstopgesprekken. "In de cursus wordt het concrete doel en verloop van de campagne uitgelegd en krijgen deelnemers de nodige handvaten om het gesprek met een roker aan te gaan in de apotheek. Ze leren er onder meer hoe je een rookstopgesprek start, welk gesprekstechnieken men kan gebruiken en hoe om te gaan met meer kwetsbare burgers", licht Karel Verlinde toe, Projectmanager Maand van de Preventie.

"Elke rookstop is anders, zowel bij één bepaalde persoon die reeds meerdere keren probeerde te stoppen als bij personen onderling. Ik zeg vaak: maak je geen zorgen over hoe een ander het heeft gedaan, ieder op zijn manier, zo comfortabel mogelijk", aldus Catherine.

In samenwerking met deze apothekers, zal het het VAN-netwerk de collectieve inspanningen van de gesprekken verzamelen in duidelijke data. Dit wordt later voorgelegd aan de Vlaamse overheid. Zo zetten we het belang en de vooruitgang in kaart met onbetwistbare cijfers.

Sensibilisatie

In het kader van de actie is er speciaal sensibilisatiemateriaal voorzien voor de apotheken, zoals affiches, flyers en pancartes. Ook de acteur en komiek Han Solo draagt zijn steentje bij. Binnenkort publiceert het VAN-netwerk een video waarin hij met een rapnummer aanspoort om de sigaret vaarwel te zeggen.

Als VAN-netwerk vinden we het belangrijk om aan te geven dat men steeds terecht kan bij de lokale huisapotheker voor advies over rookstop. Zeker in deze corona-tijden. We nodigen u daarom graag uit voor een gesprek in één van onze apotheken. We zijn ook bereid te gast te zijn voor een programma. Daarin zullen we u verder uitleggen hoe de campagne werkt en uw vragen beantwoorden. Het Vlaams Apothekers Netwerk reikt u hiervoor graag de nodige contacten aan en is uiteraard bereid hieraan mee te werken.

 

• VAN

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: