Dossiers  >   Hospital Management  >  Primeur bij Hartcentrum ZNA: robot plaatst stent in kransslagader

Primeur bij Hartcentrum ZNA: robot plaatst stent in kransslagader

ANTWERPEN 04/05 - ZNA is het eerste ziekenhuis in de Benelux waar succesvol een kransslagader is verbreed met behulp van een robot. Vanop afstand plaatsten prof. Stefan Verheye en een team van ZNA Hartcentrum de stent tot op een fractie van een millimeter. Dankzij deze technologie hoeft het cardiologisch team niet meer in de schadelijke röntgenstraling rond de patiënt te staan. De zware loden bescherming is daardoor overbodig. Jaarlijks wordt bij 35 000 à 40 000 Belgen een stent geplaatst.

Jaarlijks wordt bij 35.000 à 40.000 Belgen een stent geplaatst: een minuscuul buisje dat dient als een soort steunkous voor de binnenwand van een slagader. Omdat er tijdens de ingreep gebruik gemaakt wordt van röntgenstralen, moeten cardiologische teams loden bescherming dragen, in totaal zo'n 7 kilogram zwaar. Die uitrusting veroorzaakt vaak orthopedische problemen.

Dankzij de inzet van een robot kan die zware bescherming achterwege gelaten worden. Op 8 en 13 april vonden in ZNA Middelheim de eerste ingrepen plaats met het R-One platform van het Franse bedrijf Robocath. Het team voert de operatie uit met een joystick en volgt op monitors het verloop. Een robotarm voert de ingreep zeer precies uit. Die arm kan bediend worden in dezelfde ruimte, of op grote afstand.

Intussen hebben al vijf patiënten een stent gekregen via de robot. Omdat de ingreep alleen een sneetje via de lies vergt, kunnen de patiënten de dag zelf naar huis. Volgens cardioloog Stefan Verheye, die de eerste ingreep in de Benelux met de technologie uitvoerde, biedt de robot drie voordelen.

"Eerst en vooral plaatst deze uiterst precieze robotarm de stent nóg nauwkeuriger dan bij de klassieke techniek, zelfs tot op een fractie van een millimeter. De positionering op de exacte plaats van de verbreding zorgt later voor minder nieuwe behandelingen. Daarnaast kunnen we met de robot veel veiliger en comfortabeler werken. Omdat we niet meer naast de patiënt staan, komen we nog amper in contact met schadelijke röntgenstraling. Nu mogen we ook de loden bescherming (loodschort, -vest, -masker en -bril) van 7 kilogram in de kast laten hangen. Die veroorzaakt vaak orthopedische problemen."

 

ZNA, Belga

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: