Dossiers  >   Covid-19  >  Covid-19 en PCR-uitstrijkje: een niet zo onschuldige handeling …

Covid-19 en PCR-uitstrijkje: een niet zo onschuldige handeling …

07/05 - In JAMA Otolaryngology Head Neck Surgery verscheen een leerzame studie1 over de techniek van nasofaryngeale afname met wissers voor SARS-CoV-2-tests. De auteurs ontkennen niet het belang van deze handeling, maar vestigen toch de aandacht op enkele complicaties die kunnen opduiken. Ze mogen dan wel zeldzaam zijn, voorzichtigheid is toch geboden…

De biologische moleculaire PCR-test naar SARS-CoV-2 met een nasofaryngeale wisser is een van de meest gevraagde test in de wereld. Niemand trekt het belang van dit uitstrijkje in twijfel, ook niet de keuze van de moleculaire methode met een matige sensibiliteit van 56% tot 83%, maar wel met een specificiteit van meer dan 99%.

Deze studie is origineel en leerzaam, want zeldzame complicaties van deze afnames vormden het onderwerp ervan. Volgens de hoofdauteur treden de verwikkelingen op omdat de wisser in de buurt komt van vitale lichaamsstructuren zoals de orbita, de schedelbasis en een nauw vasculair kluwen. Doelstelling van het onderzoek: evaluatie van de frequentie en de aard van de complicaties die optraden na het uitstrijkje. De rekrutering van alle patiënten gebeurde via de dienst spoedgevallen van een ziekenhuis in Helsinki, tussen maart en september 2020. 

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: