Dossiers  >   Chronische veneuze ziekte  >  Chronische veneuze insufficiëntie, een onderschatte ziekte

Chronische veneuze insufficiëntie, een onderschatte ziekte

12/05 - Chronisch veneus lijden wordt ongetwijfeld onvoldoende gediagnosticeerd en onderbehandeld. De ziekte treft vooral de benen en heeft negatieve invloed op de levenskwaliteit. Om de behandeling ervan te verbeteren, moeten we eerst een idee hebben over de prevalentie en de huidige behandeling van chronisch veneus lijden.

Eberhard Rabe en collegae hebben tussen december 2017 en februari 2018 een onlinepeiling uitgevoerd in Frankrijk, Italië, Hongarije, Roemenië, Rusland, Spanje, Tsjechië en Brazilië om informatie te verzamelen over de prevalentie van chronisch veneus lijden, het patiëntenprofiel, de kenmerken en de behandeling van de ziekte.

In het totaal werden 16 015 mensen in de algemene bevolking gerekruteerd, van wie er 3530 (22,0%) hebben aangegeven dat ze chronisch veneus lijden hadden. In vergelijking met de algemene bevolking telde de groep met chronisch veneus lijden significant meer vrouwen (66 vs. 52%) en zwaarlijvigen (26 vs. 19%). Die patiënten waren ook ouder (gemiddeld 46,9 vs. 44,9 jaar), hadden meer comorbiditeiten (gemiddeld 2,9 vs. 1,3) en hadden vaker een werk of dagelijkse activiteiten, waarbij ze veel recht moesten staan (47 vs. 43%). De comorbiditeiten die significant frequenter waren in de groep met chronisch veneus lijden, waren psoriasis (8 vs. 5%), astma (10 vs. 7%), hemorroïden (28 vs. 15%), hypertensie (37 vs. 25%), depressie (26 vs. 15%), allergie (37 vs. 23%) en diabetes (12 vs. 8%). Het aantal vrouwen dat zwanger was geweest, was ook significant hoger in de groep met chronisch veneus lijden dan in de algemene bevolking (75 vs. 68%; p < 0,05).

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: