Dossiers  >   Hartfalen  >  Verband tussen fysiek functioneren en levenskwaliteit bij oudere patiënten met een acute hartinsufficiëntie

Verband tussen fysiek functioneren en levenskwaliteit bij oudere patiënten met een acute hartinsufficiëntie

28/06 - Bij oudere patiënten met een acute gedecompenseerde hartinsufficiëntie zijn het fysiek functioneren en de levenskwaliteit behoorlijk aangetast. Hoewel ze in de klinische praktijk overduidelijk zijn, is nog weinig bekend over de relaties tussen de achteruitgang van dit fysiek functioneren en de levenskwaliteit.

In het kader van de multicentrische klinische REHAB-HF-studie (Rehabilitation Therapy in Older Acute Heart Failure Patients) heeft een team van onderzoekers 202 patiënten geëvalueerd die opeenvolgend in het ziekenhuis moesten worden opgenomen omwille van acuut gedecompenseerd hartfalen.

Het meten van het fysiek functioneren omvatte een SPPB-test (Short Physical Performance Battery) en een wandeltest van 6 minuten (Six Minute Walk Test: 6MWD). De evaluatie van de levenskwaliteit die met de gezondheid verband houdt gebeurde op basis van de KCCQ-vragenlijst (Kansas City Cardiomyopathy Questionnaire). De evaluatie van de algemene levenskwaliteit was dan weer aan de hand van de SF-12 (Short Form-12) en EuroQol-5D-5L-tests. De researchers wilden nagaan of het fysiek functioneren een predictieve factor was voor de levenskwaliteit, na aanpassing voor leeftijd, geslacht, etnische origine en de klassificatie van de New York Heart Association (NYHA).

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: