Dossiers  >   Covid-19  >  Cardioloog spreekt zich uit over de aanpak van "long Covid": too little, too late?

Cardioloog spreekt zich uit over de aanpak van "long Covid": too little, too late?

Opinie

BRUSSEL 01/06 - De overgrote meerderheid van de patiënten met een Covid-19 herstelt volledig in enkele weken. Maar sommigen, 10-15%, blijven symptomen vertonen na de acute episode, zelfs na een lichte Covid-19. De immunoloog Altmann van het Imperial College Londen haalt zelfs een veel hoger cijfer aan en vergelijkt het met het zichtbare gedeelte van de ijsberg, te oordelen naar de vele patiënten die niet in het ziekenhuis werden opgenomen of getest, en die nu symptomen vertonen. Die toestand wordt nu post-Covid of long Covid genoemd.

Ouderen en patiënten met comorbiditeit lopen het hoogste risico op dat syndroom, maar het kan ook optreden bij jonge mensen en mensen die voordien heel gezond waren. Het syndroom kan weken tot maanden duren. De organen die het meest worden getroffen, zijn de longen, het hart en de hersenen, maar ook kunnen een inflammatoir syndroom en stollingsstoornissen worden gezien.

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

MediQuality biedt haar leden de mogelijkheid hun mening te uiten over actuele en/of medische kwesties. Deze opinies weerspiegelen de persoonlijke mening van hun auteur en vallen onder diens verantwoordelijkheid.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: