Dossiers  >   Corticosteroïden  >  Snelle behandeling met corticosteroïden en hyperbare zuurstof bij een acuut akoestisch trauma

Snelle behandeling met corticosteroïden en hyperbare zuurstof bij een acuut akoestisch trauma

02/07 - Een acuut akoestisch trauma is een frequente oorzaak van disfunctie van het binnenoor. De frequentste oorzaken zijn explosies en schoten van vuurwapens. Soldaten en in mindere mate politieagenten lopen dan ook het hoogste risico. In de Verenigde Staten zou 25% van de soldaten een irreversibele gehoorsdaling vertonen.

Bij een acuut akoestisch trauma ontwikkelt het binnenoor mechanische letsels als gevolg van een intens (90-130 dB), kort (van de grootteorde van 1 milliseconde) lawaai. De beschermingsreflexen van het middenoor zijn geblokkeerd, wat de actiepotentiaal kan verstoren. Ook worden een vasospasme van de microcirculatie en hypoxie van de sensorische cellen beschreven en kunnen de trilhaarcellen en de dendrieten van de primaire auditieve neuronen worden beschadigd. Tussen regeneratie en celdood bestaat er een overgangsfase en die fase kan invloed hebben op de keuze van de behandeling.

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: