Dossiers  >   Inflammatoire Darmziekten (IBD)  >  Prevalentie en impact van obesitas op resultaten bij colitis ulcerosa

Prevalentie en impact van obesitas op resultaten bij colitis ulcerosa

12/07 - De laatste jaren is obesitas uitgegroeid door een heuse pandemie die ook bij patiënten met chronisch inflammatoire darmaandoeningen slachtoffers maakt. Obesitas zou een risicofactor kunnen zijn die de ziekte verergert. Zo’n 15 tot 35% van de patiënten met chronisch inflammatoire darmziektes zou met obesitas kampen.

Het is belangrijk om een goed zicht te hebben op risicofactoren die de prognose kunnen verergeren om op die manier de patiënten met een hoog risico te kunnen identificeren. Zo kan men ook met een meer agressieve behandeling voor de dag te komen tijdens de evolutie van hun ziekte.

Wat is het verband tussen obesitas, de ernst van de aandoening en de ontwikkeling van eventuele verwikkelingen? Voor een antwoord op die vraag hebben wetenschappers van de Mayo Clinic de prevalentie van obesitas geëvalueerd in een cohorte van inwoners van het district Olmsted, in de Amerikaanse staat Minnesota. De personen uit de cohorte hadden onlangs de diagnose van colitis ulcerosa te horen gekregen, in de periode 1970-2010. Het team van wetenschappers verzamelde demografische gegevens, de body mass index (BMI), de kenmerken van de ziekte, alsook ziekenhuisopnames door chronisch inflammatoire darmaandoeningen, darmresecties en het gebruik van corticosteroïden.

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: