Dossiers  >   Voeding  >  Zou een specifiek dieet beter werken bij een refractaire colitis ulcerosa dan fecestransplantatie? (ECCO 2021)

Zou een specifiek dieet beter werken bij een refractaire colitis ulcerosa dan fecestransplantatie? (ECCO 2021)

12/07 - De intestinale microbiota van patiënten met colitis ulcerosa wordt gekenmerkt door een dysbiose met verlies van diversiteit van de micro-organismen in het darmlumen. Transplantatie van fecale microbiota blijkt te werken, maar niet bij iedereen. Ook de voeding heeft invloed op de microbiota. Een Israëlische groep heeft onderzocht of de resultaten van transplantatie kunnen worden verbeterd door toediening van een specifiek dieet aan de donor en de patiënt.

De werkzaamheid van transplantatie van fecale microbiota blijkt af te hangen van de samenstelling van de microbiota van de donor, die willekeurig wordt geselecteerd, en correleert met een stijging van het aantal bacteriën die boterzuur produceren. Een intensief dieet is effectiever, maar het remissiepercentage bedraagt toch nog maar ongeveer 30%. Een voeding met veel plantaardige vezels kan substraten leveren voor commensale micro-organismen die als essentieel worden beschouwd voor het herstel van de gezondheid van de darmen en de productie van boterzuur. Ook het pectine van appels kan de productie van boterzuur en het welslagen van transplantatie verhogen. Omgekeerd kan een voeding met veel vetten en eiwitten schadelijke effecten hebben. 

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: