Dossiers  >   Covid-19  >  Covid-19: Boris Johnson roept op tot voorzichtigheid in aanloop naar versoepelingen

Covid-19: Boris Johnson roept op tot voorzichtigheid in aanloop naar versoepelingen

LONDEN 18/07 - De Britse premier Boris Johnson heeft de Britten zondag opgeroepen tot voorzichtigheid, de dag voor bijna alle coronamaatregelen opgeheven worden in Engeland. De coronapandemie laait er op dit moment op.

"Wees alstublieft voorzichtig en begin de volgende versoepelingsfase met voorzichtigheid en respect voor anderen, en voor de risico's die de ziekte blijft inhouden", zei Johnson in een videoboodschap op Twitter. Hij benadrukte ook de "extreme besmettelijkheid" van de deltavariant, die al enkele weken de besmettingscijfers fors doet toenemen in het land.

Meer dan 48.000 nieuwe besmettingen in Verenigd Koninkrijk

Op 24 uur tijd zijn er in het Verenigd Koninkrijk 48.161 nieuwe coronabesmettingen opgetekend, zo heeft Sky News zondag bericht. Er waren ook 25 nieuwe sterfgevallen.

Zaterdag was er sprake van 54.674 nieuwe infecties en 41 overlijdens. Exact een week geleden waren er 31.772 nieuwe gevallen en 26 sterfgevallen.

Nog volgens Sky kregen alle volwassen Britten nu een eerste dosis van een vaccin aangeboden, een dag eerder dan gepland. Er hebben nu 46.295.853 mensen een eerste prik gekregen, 35.970.849 zijn volledig ingeënt.

Boris Johnson toch in isolatie na ophef over plan om aan quarantaine te ontsnappen

De Britse premier Boris Johnson heeft afgezien van zijn plannen om quarantaine te vermijden na een hoogrisicocontact. Hij keerde op zijn stappen terug na furieuze politieke reacties.

De premier en zijn minister van Financiën Rishi Sunak wilden zich aanvankelijk dagelijks laten testen in plaats van in zelfisolatie te gaan. Vorige week hadden ze vergaderingen met minister van Gezondheid Sajid Javid, die positief testte op Covid-19.

Maar Johnson en Sunak keerden op hun stappen terug en kondigden aan dat ze toch in zelfisolatie zullen gaan, in plaats van deel te nemen aan een proefproject om zich dagelijks te laten testen. "NHS Test and Trace (de contacttracing van de Britse gezondheidsdienst NHS, nvdr) nam contact op met de premier en deelde hem mee dat hij contact had met iemand met covid", zei een woordvoerder.

"Hij was in Chequers (het buitenverblijf van de Britse premier, nvdr) toen Test and Trace contact opnam en hij zal daar blijven voor isolatie. Hij zal niet deelnemen aan het proefproject. Hij zal vanop afstand vergaderingen met ministers blijven voeren. Ook met de minister van Financiën werd contact opgenomen en ook hij zal in isolatie gaan, zoals gevraagd, en niet deelnemen aan het proefproject", aldus de woordvoerder.

De bocht van Johnson en Sunak kwam drie uur nadat bekendgemaakt was dat de twee ministers aan de slag zouden blijven in Downing Street en zich dagelijks zouden laten testen. Ze zouden zo deelnemen aan een proefproject in twintig organisaties in de publieke en private sector, waaronder de Britse spoorwegbeheerder en de grensbewaking.

Er ontstond zware kritiek toen dat bekendraakte. Gewaarschuwd werd dat het de boodschap van de regering zou ondermijnen om in zelfisolatie te blijven gaan op dit kritieke punt in de pandemie. Labour-leider Keir Starmer verweet de regering "chaos" op een moment dat het publieke vertrouwen groot zou moeten zijn.

"Boris Johnson en Rishi Sunak denken dat de regels die we allemaal volgen niet voor hen gelden en zijn daar nog maar eens op betrapt. De manier waarop de premier zich gedraagt, leidt tot chaos, slecht bestuur en heeft dodelijke gevolgen voor de Britse bevolking", zei Starmer.

De beslissing houdt uiteindelijk in dat de premier maandag, de zogezegde "dag van de vrijheid", in zijn buitenverblijf zal doorbrengen. Die dag verdwijnen de meeste lockdownmaatregelen. Nochtans zijn de coronacijfers in Groot-Brittannië weer fors gestegen.

BTL/ALG/VKB/MAY/LVK • Belga

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: