Dossiers  >   Gezondheidseconomie  >  Interview crisispsychiater: "Als de GGZ meer middelen wil, moet het de noodzaak daarvan aantonen met concrete cijfers"

Interview crisispsychiater: "Als de GGZ meer middelen wil, moet het de noodzaak daarvan aantonen met concrete cijfers"

BRUSSEL 30/07 - Crisispsychiater Thomas Pattyn (UPC KU Leuven) “Foeteren dat de wachtlijsten ‘schandalig’ zijn, zal beleidsmakers niet overtuigen. Ze willen weten waarin ze investeren met welke opbrengst.”

Covid-19 plaatste mentaal welzijn opnieuw hoger op de maatschappelijke agenda. "Een goede zaak", aldus crisispsychiater (UPC KU Leuven) Thomas Pattyn. "Alleen hoop ik dat de belangstelling niet wegebt eens het meest acute gedeelte van deze gezondheidscrisis achter ons ligt."

"Beleidsmakers zetten de toegenomen aandacht vandaag om in investeringen, bijvoorbeeld in de kinder- en jeugdpsychiatrie. Al formuleer ik het zo nog te positief. Want meestal gaat het zelfs niet om extra middelen, wel om -tijdelijk?- teruggeschroefde besparingen. Dat we hier als sector ‘blij' mee zijn, maakt pijnlijk duidelijk hoe moeilijk het is om voldoende, structurele budgetten voor de geestelijke gezondheidzorg vast te krijgen. De beleidsmatige weerstand om structurele zaken op te zetten, is enorm. In zo'n context ben je soms met de kleinste habbekrats tevreden."

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: