Dossiers  >   Multiple sclerose  >  Onderzoek van hersennetwerken geeft meer inzicht in ontwikkeling van cognitieve problemen bij MS

Onderzoek van hersennetwerken geeft meer inzicht in ontwikkeling van cognitieve problemen bij MS

AMSTERDAM 24/08 - Eerdere geavanceerde MRI-studies lieten zien dat mensen met MS met ernstige cognitieve stoornissen vooral afwijkingen hebben in het default-mode netwerk (DMN), maar hoe dit ontstaat is niet bekend. Marijn Huiskamp en collega’s (Amsterdam UMC) vonden onlangs dat bij mensen met MS met geen of milde cognitieve problemen veranderingen in een ander hersennetwerk, het ventral attention network (VAN), zichtbaar zijn.

Een hersennetwerk bestaat uit allerlei hersengebieden die voortdurend informatie met elkaar uitwisselen voor het uitvoeren van een taak. Het default-mode netwerk (DMN) is bijvoorbeeld belangrijk voor het goed cognitief kunnen functioneren. Een ander netwerk, het ventral attention network (VAN), regelt de balans tussen de verschillende hersennetwerken, dus welk netwerk op welk moment ‘mag praten'. Marijn Huiskamp en collega's hebben een grote groep van 227 mensen met MS en 59 gezonde vrijwilligers tweemaal gemeten over een periode van vijf jaar. De metingen bestonden uit een uitgebreid neuropsychologisch onderzoek en een aantal MRI-scans. Op beide tijdspunten zijn de mensen met MS geclassificeerd als cognitief intact, met milde cognitieve afwijkingen of met ernstigere cognitieve afwijkingen door ze te vergelijken met de gezonde vrijwilligers.

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: