Dossiers  >   Borstkanker  >  Verband tussen inname van statines en een verbeterde outcome bij moeilijk te behandelen triple negatieve borstkanker

Verband tussen inname van statines en een verbeterde outcome bij moeilijk te behandelen triple negatieve borstkanker

01/09 - Uit een eerste studie, speciaal opgezet om net dit verband te onderzoeken, blijkt dat vrouwen met triple negatieve borstkanker langer overleven als ze ook statines innemen.

Ongeveer 10 tot 20% van de borstkankerdiagnoses is een triple-negatieve vorm, die oestrogeen- en progesteronreceptoren mist, samen met een teveel aan het HER2-eiwit. Het is een erg agressief subtype, met een slechte prognose en met beperkte behandelingsopties.

De onderzoekers gingen aan de slag met twee grote databases met administratieve terugbetalingsdata. Ze identificeerden meer dan 23.000 vrouwen ouder dan 66 jaar met borstkanker stadium 1 tot 3 en die in de periode van 2008 tot 2015 de diagnose te horen hadden gekregen. Van deze groep waren 2.281 vrouwen gestart met de inname van statines binnen het jaar na hun diagnose van borstkanker en 20.911 vrouwen deden dit niet.

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: