Dossiers  >   Borstkanker  >  Nieuw - Borstkankerscreening op basis van het individuele risico van elke vrouw (MyPeBS)

Nieuw - Borstkankerscreening op basis van het individuele risico van elke vrouw (MyPeBS)

BRUSSEL 30/08 - MyPeBS (My Personal Breast Cancer Screening) heeft als doel een strategie voor opsporing van borstkanker op basis van het individuele risico te evalueren. MyPeBS verenigt 27 internationale partners. De klinische studie vindt plaats in 6 landen (België, Frankrijk, Italië, Verenigd Koninkrijk, Spanje en Israël) en wordt gecoördineerd door Unicancer (Frankrijk). In België wordt het onderzoek gevoerd in 10 ziekenhuiscentra. Het Jules Bordet Instituut is de coördinator.

Huidige screening botst op zijn limieten

Het huidige programma voor georganiseerde opsporing van borstkanker (‘Screeningsmammografie') biedt alle vrouwen van 50 tot 69 jaar dezelfde screening aan op basis van één risicofactor: de leeftijd. Het kankerrisico varieert echter van de ene vrouw tot de andere, en dit op basis van andere factoren: voorgeschiedenis in de familie, persoonlijke antecedenten, levensstijl, genetische constitutie. 

MyPeBS, naar een gepersonaliseerde borstkankerscreening

Vandaag zijn we in staat het individuele risico te evalueren op een gestandaardiseerde, betrouwbare manier. MyPeBS (My Personal Breast Cancer Screening) is de eerste Europese klinische studie die een evaluatie wil maken van de voordelen van een gepersonaliseerde screening waarvan de frequentie en de modaliteiten worden aangepast aan het individuele risico van elke vrouw. Deze nieuwe screeningstrategie, die rekening houdt met het individuele risico, beoogt een verhoging van de doeltreffendheid van de georganiseerde screening met tevens ook minder nadelen.

De resultaten van deze studie zullen het mogelijk maken Europese aanbevelingen te formuleren om de georganiseerde screening te verbeteren. Voor de volledige studie in de 5 deelnemende landen zullen 85.000 dames-vrijwilligers tussen 40 en 70 jaar, zonder borstkankervoorgeschiedenis, opgeroepen worden om deel te nemen. In België zijn een tiental screeningcentra, voornamelijk ziekenhuizen, betrokken in het project.

Voor meer informatie over deze studie:

Dit project wordt gefinancierd door het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020 van de Europese Unie. In België geniet dit programma ook de steun van de Stichting tegen Kanker.

"Stichting tegen Kanker hecht veel belang aan screening, aangezien het bepalend kan zijn in de ontwikkeling van de ziekte. Het ondersteunen van innovatie op dit gebied is van fundamenteel belang. Daarom moedigen wij alle betrokken vrouwen aan om deel te nemen en samen de toekomst van borstkankerscreening vorm te geven", zegt dr. Veronique Le Ray, medisch directeur en woordvoerster van Stichting tegen Kanker.

sv • MediQuality

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: