Dossiers  >   Vaccins  >  Drievoudig negatieve borstkanker, van geconjugeerde antistof-geneesmiddel naar een vaccin op maat?

Drievoudig negatieve borstkanker, van geconjugeerde antistof-geneesmiddel naar een vaccin op maat?

13/10 - Drievoudig negatieve borstkanker is een type borstkanker waarvan de cellen geen oestrogeenreceptor, geen progesteronreceptor en geen HER2 bevatten. Die kanker recidiveert vaak doordat de kankercellen resistent worden tegen cytostatica. De zoektocht naar een vaccin of een nieuwe immunologische methode is dus bijzonder relevant om drievoudig negatieve borstkanker te voorkomen of te behandelen. Anderzijds is de overleving met de huidige behandeling flink verbeterd: recidiefvrije overleving na 5 jaar circa 80%.

Meestal gaat het om een infiltrerend canalair carcinoom. Cellen van een drievoudig negatieve borstkanker die wordt behandeld met chemotherapie, brengen meer CD47 (cluster of differentiation 47) aan hun oppervlak tot expressie in tegenstelling tot wat wordt gezien bij vrouwen met een andere borstkanker.

De auteurs hebben een monoklonale antistof ontwikkeld voor behandeling van een drievoudig negatieve borstkanker na een standaardtherapie (1). Met de hybridoomtechnologie hebben ze een nieuwe monoklonale antistof ontwikkeld die gericht is tegen het extracellulaire domein van de CD47-receptor (2). Door middel van flowcytometrie, confocale microscopie en een in-vivobeeldvormingssysteem hebben de vorsers aangetoond dat de anti-CD47-antistof effectief en zeer specifiek gericht was tegen de cellen en modellen van xenotransplantatie van humane en muriene borstkanker.

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: