Dossiers  >   Women's health  >  Het gebruik van paracetamol tijdens de zwangerschap zou invloed kunnen hebben op de foetale ontwikkeling

Het gebruik van paracetamol tijdens de zwangerschap zou invloed kunnen hebben op de foetale ontwikkeling

BRUSSEL 13/10 - Algemeen wordt aangenomen dat paracetamol veilig is bij de behandeling van pijn en koorts tijdens de zwangerschap. Een nieuwe studie stelt dat echter ter discussie. Het is misschien dus toch raadzaam toekomstige moeders te vragen paracetamol enkel in te nemen zo nodig en onder medisch toezicht. Maar in ons land nemen veel mensen paracetamol op eigen houtje in.

Volgens de richtlijnen van het Europese geneesmiddelenbureau (EMA) is het gebruik van paracetamol tijdens de zwangerschap geen probleem. Paracetamol zou zelfs te verkiezen zijn aangezien ontstekingsremmers (NSAID's) en opioïde pijnstillers gevaarlijk zijn voor de foetus. Het EMA, voorzichtig als het altijd is, raadt wel aan paracetamol tijdens de zwangerschap te gebruiken "in de laagste effectieve dosering, zo kort mogelijk en zo weinig mogelijk", maar verbiedt het gebruik ervan niet. Er zijn immers geen studies die duidelijk aantonen dat paracetamol tijdens de zwangerschap risico's kan inhouden.

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: