Dossiers  >   Reumatoïde artritis  >  Behandelde reumatoïde artritis: de helft van de patiënten klaagt van maag-darmsymptomen

Behandelde reumatoïde artritis: de helft van de patiënten klaagt van maag-darmsymptomen

18/10 - Veel patiënten met een spondyloartritis vertonen maag-darmsymptomen. Volgens recente gegevens zou ook de helft van de patiënten met reumatoïde artritis maag-darmproblemen vertonen. Dat doet vragen rijzen over het verband tussen de behandeling en de maag-darmsymptomen of tussen de behandeling en de voeding.

Veel studies gewagen van een verband tussen spondyloartritis en gastro-intestinale symptomen. Volgens recente studies uitgevoerd in de reële klinische praktijk wordt dat verband ook teruggevonden bij reumatoïde artritis (RA), ongedifferentieerde artritis en andere systeemziekten. Om dat verder uit te pluizen, heeft het Reumacentrum Genk de patiënten die op spreekuur reumatologie werden gevolgd, uitgenodigd een vragenlijst in te vullen over hun gezondheidstoestand, hun behandeling, het bestaan van maag-darmsymptomen en hun eetgewoontes. Er werden 300 vragenlijsten verstuurd en daarvan werden er 282 beantwoord. De distributie van die patiënten was als volgt: 106 RA-patiënten, 122 patiënten met een spondyloartritis of psoriatische artritis, 18 patiënten met een ongedifferentieerde artritis en 37 patiënten met een systeemziekte. De vorsers hebben alle demografische (leeftijd, geslacht …) en klinische gegevens geregistreerd en informatie verzameld over de behandeling met DMARD's, biologische geneesmiddelen, kleine geneesmiddelen, niet-steroïdale ontstekingsremmers enz.

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: