Dossiers  >   Vaccins  >  Tegelijk vaccineren tegen corona en griep: advies van specialisten

Tegelijk vaccineren tegen corona en griep: advies van specialisten

BRUSSEL 15/10 - De vaccinatiegraad tegen het sars-CoV-2 is nog niet maximaal. Vandaag begint in ons land ook de griepvaccinatiecampagne. De vraag rijst of die twee vaccins niet kunnen worden gecombineerd. Heeft dat nadelen? Neen, zeggen de specialisten.

Aan het woord is professor Muriel Moser, specialiste in immunobiologie aan de Université Libre de Bruxelles en auteur van ‘La vaccination. Fondements biologiques et enjeux sociétaux'.

"Denk maar aan de zeswaardige vaccins, die bij kinderen van twee maanden worden toegediend. Dat bewijst dat de immuniteit niet verzwakt bij vaccinatie tegen meerdere targets tegelijkertijd. Het immuunsysteem reageert tegen elke agressie met specifieke middelen door activering van specifieke cellen van het immuunsysteem. Dat principe is ruimschoots onderzocht bij de ontwikkeling van het vaccin tegen mazelen, bof en rode hond. Onderzoek heeft aangetoond dat de bescherming tegen mazelen even goed is met dat driewaardige vaccin als na vaccinatie enkel tegen mazelen. Volgens mij is het bewezen dat de twee vaccins, het Covid-19-vaccin en het griepvaccin, zonder enig probleem kunnen worden gecombineerd. Vanuit immunologisch oogpunt althans is er geen enkel bezwaar."

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: