Dossiers  >   Auto-inflammatoire aandoeningen  >  Verband tussen het microbioom en de ernst van familiaire Middellandse Zeekoorts

Verband tussen het microbioom en de ernst van familiaire Middellandse Zeekoorts

27/10 - Familiaire Middellandse Zeekoorts (FMF) is de frequentste auto-inflammatoire ziekte ter wereld. Bij patiënten met een homozygote M694V-mutatie van het MEFV-gen, die ernstige aanvallen veroorzaakt, kan de expressie van de ziekte verschillen van patiënt tot patiënt. Vermoedelijk spelen epigenetische factoren een rol.

Een internationale studie heeft aangetoond dat het risico op amyloïdose van de nieren sterk correleert met de woonplaats. Studies hebben aangetoond dat Turkse patiënten met familiaire Middellandse Zeekoorts die in Duitsland woonden, een lichtere ziekte hadden dan de patiënten die in Turkije woonden. Die gegevens zijn bevestigd door het Eurofever-register, dat heeft aangetoond dat patiënten met familiaire Middellandse Zeekoorts in West-Europa een minder ernstige ziekte hebben dan patiënten in het oosten van het Middellandse Zeegebied. Die observaties wijzen erop dat omgevingsfactoren, misschien in samenhang met het microbioom, invloed kunnen hebben op de expressie van familiaire Middellandse Zeekoorts.

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: