Dossiers  >   Borstkanker  >  Radiologen doen het beter bij het analyse van de beelden van een screeningmammografie dan de huidige AI-systemen

Radiologen doen het beter bij het analyse van de beelden van een screeningmammografie dan de huidige AI-systemen

11/11 - Volgens een systematisch literatuuroverzicht uitgevoerd op verzoek van het U.K. National Screening Committee, doen radiologen het beter bij de detectie van borstkanker bij screeningmammografie dan de huidige AI-systemen.

"De kwaliteit van de huidige AI-systemen bij de screening op borstkanker is nog lang niet goed genoeg voor implementering in de klinische praktijk", rapporteren de auteurs van de University of Warwick in Coventry in The BMJ.

Volgens eerdere onderzoeken zouden AI-systemen mammogrammen beter aflezen dan radiologen en zouden ze radiologen allicht op termijn kunnen vervangen. Maar volgens een recent overzicht van 23 studies van de waarde van AI bij de vroege detectie van borstkanker "vertonen de gepubliceerde studies duidelijke methodologische problemen", noteren dr. Sian Taylor-Phillips et coll. in hun artikel.

Ze hebben 12 recente studies doorgenomen die de nauwkeurigheid van AI-algoritmes beschrijven alleen of samen met radiologen bij de detectie van kanker op digitale screeningmammogrammen. In het totaal ging het om meer dan 131 000 vrouwen in Zweden, de Verenigde Staten, Duitsland, Nederland en Spanje.

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: