Dossiers  >   Voeding  >  Wat zijn de effecten van voeding op COPD?

Wat zijn de effecten van voeding op COPD?

24/11 - Met die vraag in het achterhoofd probeerde een Noors team van onderzoekers met hun systematische review wat licht in de duisternis te brengen. Hun zoektocht leverde echter weinig nuttige studies op, slecht een enkele studie met een lange follow-upperiode waaruit bleek dat een verhoogde en langdurige inname van fruit en groenten rijk aan antioxidanten positieve effecten kan hebben op de longfunctie van COPD-patiënten. En hier en daar was er een gemengd effect van bepaalde voeding op systemische inflammatie, gezondheidsgerelateerde levenskwaliteit en fysieke functies.

Aan studies die de effecten van verschillende soorten voeding op cardiovasculaire aandoeningen, diabetes en kanker onderzoeken, helemaal geen gebrek. Anders is het gesteld met dergelijk onderzoek bij COPD, nochtans een ziekte die wereldwijd niet minder dan 250 miljoen personen treft.

Wel is er nogal wat observationeel onderzoek, dat positieve effecten van groenten en fruit rijk aan antioxidanten laat zien. Verder is er verband tussen ons ongezond westers dieet - rijk aan verwerkt vlees, suiker en bereide gerechten - en een verhoogd COPD-risico. Maar de gevolgen van inname van bepaalde voeding op de longfunctie, fysieke capaciteit en inflammatie zijn minder eenduidig.

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: