Dossiers  >   Gezondheidseconomie  >  Welke zorgtoegang voor niet-gevaccineerden? (Psychiater Dirk De Wachter, KU Leuven)

Welke zorgtoegang voor niet-gevaccineerden? (Psychiater Dirk De Wachter, KU Leuven)

BRUSSEL 07/12 - Zowel de ziekenhuizen als hardnekkige vaccinweigeraars komen stilaan in ademnood. Koppelen we zorgtoegang binnenkort aan de vraag of mensen de ‘juiste’ gezondheidskeuzes maakten? Psychiater-psychotherapeut Dirk De Wachter (KU Leuven): “Ik begrijp de kwaadheid op IZ-afdelingen. Maar voorwaardelijke solidariteit opent de deur naar onmogelijke ethische en praktische afwegingen.”

Prof. dr. Dirk De Wachter, copyright UPC Leuven
Prof. dr. Dirk De Wachter, copyright UPC Leuven

In Singapore betalen niet-gevaccineerden sinds kort zelf de ziekenhuisfactuur van hun covidbehandeling. Moet ook België de onvoorwaardelijke zorgtoegang van vaccinweigeraars herdenken, nu die groep bovengemiddeld vaak aan de beademing moet?

Psychiater en psychotherapeut Dirk De Wachter (UPC KU Leuven) begrijpt de wanhoop van mensen die deze vraag opwerpen. "Veel verpleegkundigen op IZ-afdelingen zitten op hun tandvlees. ‘Ik draai mijn nikkel af voor mensen die zich onverantwoordelijk gedragen.' Dat is zo'n beetje de teneur. Sommige vaccinweigeraars tonen zich bovendien erg hardnekkig in hun verzet, op het psychotische af. Zelfs als ze doodziek op intensieve zorgen liggen, blijven ze bij hun verhaal. Dat moet bijzonder frustrerend zijn voor het verzorgend personeel."

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: