Dossiers  >   Hospital Management  >  MAHA-analyse 2021: "Ziekenhuisfinanciën bleven net boven water door voorschotten van de overheid"

MAHA-analyse 2021: "Ziekenhuisfinanciën bleven net boven water door voorschotten van de overheid"

BRUSSEL 09/12 - Vandaag werden de resultaten van de 27e editie van de MAHA-analyse voorgesteld, voor 2020 en het eerste semester van 2021. De verschillende coronagolven hebben de financiële situatie van de ziekenhuizen negatief geïmpacteerd. Zij kwamen in ademnood door het grote verlies aan activiteiten en honoraria, maar ook door de hoge vaste kosten en de personeelskosten. Twee miljard euro aan voorschotten en 1,2 miljard euro voor de versterking van het zorgpersoneel brachten soelaas, maar de situatie blijft precair. Overzicht.

Grote uitdagingen voor de zorg

De grote uitdagingen van de zorg zijn, naast een correcte infrastructuur en IT, de organisatie van het zorgaanbod. Dat kan alleen als er voldoende zorgpersoneel is, dat is namelijk de grootste uitdaging. Ook personeelsretentie en bijgevolg attractiviteit moeten verbeteren, naast het harmoniseren van de statuten in de netwerken en een betere pensioenfinanciering.

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: