Dossiers  >   Covid-19  >  Bestaat long covid echt?

Bestaat long covid echt?

BRUSSEL 20/12 - Vanaf het begin van de pandemie is er een beschrijving van het post-covid-19-syndroom, beter gekend onder het begrip long covid. In Frankrijk kampt meer dan 20% van de covid-19-patiënten nog met symptomen tot vijf weken na de acute fase. En meer dan 10% tot drie maanden daarna, aldus een recente update van de Haute Autorité de Santé (HAS), de Franse evenknie van onze Hoge Gezondheidsraad (HGR).

Maar sinds de start van de pandemie blijkt het steeds moeilijker te zijn om dit syndroom te definiëren. Begin oktober 2021 publiceerde de Wereldgezondheidsorganisatie een consensusdefinitie. Deze definitie blijft nog steeds tamelijk vaag:

Over welke symtomen heeft men het? Virtueel gesproken, over bijna alle mogelijke symptomen: cerebraal, gastro-intestinaal, cardiaal, gynaecologisch, angst en depressie en het opduiken van nieuwe allergieën. Om er maar enkele te vernoemen: het kan gaan over abdominale pijn, menstruatieproblemen, problemen met het zicht, thoracale pijn, hoest, depressie, vermoeidheid, vertigo, geheugenstoornissen, spierspasmen, tintelingen, moeilijkheden om adem te halen en gehoorproblemen. En uiteraard ook geur- en smaakproblemen die al bij de aanvang van de pandemie waren opgemerkt.

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: