Dossiers  >   × Enquête over burn-out en lifestyle  >  Enquête over burn-out, depressie en zelfmoord bij artsen: “Tijd om het stigma te doorbreken”

Enquête over burn-out, depressie en zelfmoord bij artsen: “Tijd om het stigma te doorbreken”

LEUVEN 17/12 - Masterstudent geneeskunde Arnout Kennis (KU Leuven) peilde via de enquête van MediQuality over burn-out, depressie en zelfmoord naar de verschillen in mentale gezondheid bij artsen en schreef er zijn masterthesis over. Dit zijn de voornaamste bevindingen.

Resultaten

Uit de enquête bleek dat ongeveer een derde van alle artsen te kampen had met een matige burn-out symptomen, en bijna één op vijf met ernstige. Verder loopt één op tien rond met matig tot ernstige symptomen van depressie. Ten slotte gaven 16.8% van onze artsen aan dat ze in de voorbij maand zelfmoordgedachten hadden.  

Wanneer we wat nauwkeuriger kijken, zien we dat deze problemen in elke specialisatie voorkomen. Wat wel opvalt is dat jongere artsen (25 tot 39 jaar) duidelijk harder getroffen worden door burn-out. De hoeveelheid symptomen verlaagt hier bij elke volgende leeftijdsgroep, behalve dan voor 73-plussers waar weer meer burn-out symptomen gezien worden. Jongeren zijn ook vaker het slachtoffer van depressieve symptomen, al is een verdere stapsgewijze daling hier niet te vinden. Er was geen duidelijke link te vinden tussen leeftijd en zelfmoordgedachten.

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: