Omikron: "Een terugkeer naar een vrij normale situatie is mogelijk in het voorjaar en de zomer" (experts)
BRUSSEL 14/01 - België zit nog steeds in de stijgende fase van de vijfde coronagolf. Er zijn meer dan 30.000 besmettingen per dag en nooit eerder circuleerde er zo veel virus. Maar het tempo lijkt te vertragen en de situatie in de ziekenhuizen blijft beheersbaar. Dat heeft viroloog Steven Van Gucht vrijdagochtend gezegd tijdens de wekelijkse briefing over van het nationaal crisiscentrum.
Op dagbasis zaten we maandag aan 38.000 besmettingen en op dinsdag en woensdag zullen er vermoedelijk ook meer dan 30.000 besmettingen zijn. "Dat zijn dus opnieuw recordcijfers", aldus Van Gucht. Voorlopig zijn 88% van de besmettingen met omikron, 11% met delta. Het ziet ernaar uit dat delta niet zomaar zal verdwijnen.
Het goede nieuws volgens Van Gucht is dat het aantal patiënten op de afdelingen intensieve zorg blijft dalen. In de ziekenhuizen liggen momenteel 2.040 covid-patiënten (+9 procent), van wie 406 op intensieve zorg (-14 procent). "Ondanks de zeer hoge circulatie van het virus blijft de situatie in de ziekenhuizen dus beheersbaar", benadrukt de viroloog. "Er zijn hospitalisaties ten gevolge van een besmetting met omikron, maar die vormen een minderheid. Het zijn vooral patiënten die besmet zijn met delta en niet gevaccineerd zijn, die een hospitalisatie nodig hebben."
De toenames van de besmettingen blijven zich voordoen in alle leeftijden, maar de grootste stijging doet zich voor bij de tieners. Zo is het aantal besmettingen gestegen met 124 procent bij de mensen tussen 10 en 17 jaar. "Tot voor kort was een kwart van de nieuwe gevallen vast te stellen bij twintigers, binnenkort nemen de tieners het over", aldus Van Gucht.
Wat de hospitalisatie van jonge kinderen met en zonder covid, zijn er geen precieze cijfers op dit moment. Tijdens deze vijfde golf stelt men wel een stijging vast van het aantal hospitalisaties van kinderen na een coronabesmetting. Die stijging ziet men ook in andere landen. In ons land gaat het om hospitalisaties van relatief korte duur.
Van Gucht: "Eens de besmettingen met omikron achter de rug zijn, is het mogelijk dat er een rustigere periode aanbreekt. Op dat moment is de immuniteit al breed gestimuleerd en hebben de oude en nieuwe varianten meer moeite om door te breken. In het voorjaar en de zomer is het mogelijk dat we terugkeren naar een vrij normale situatie. Als ons ziekenhuissysteem niet meer in de problemen komt, zijn versoepelingen mogelijk."
"In het najaar en de winter daarentegen, is er kans op een regelmatige opstoot van het virus en een doorbraak van nieuwe varianten, op een moment dat onze immuniteit terug wat afgezwakt is.
We zullen uit de crisis geraken, maar het zal een geleidelijk proces zijn", besluit Van Gucht.