Dossiers  >   Obesitas  >  Kinderobesitas: aanbevelingen voor een efficiëntere aanpak in de eerste lijn (Dr. Vermeulen, huisarts)

Kinderobesitas: aanbevelingen voor een efficiëntere aanpak in de eerste lijn (Dr. Vermeulen, huisarts)

Opinie

BRUSSEL 19/01 - Ik zie een dertienjarige jongen op de raadpleging. De weegschaal toont meer dan 120 kg. Het bloedresultaat geeft aan dat hij beginnende diabetes heeft. Hij is het neefje van één van onze secretaresses. Ze heeft hem verteld over het feit dat ze een dokter kent die fel is afgevallen het afgelopen jaar. Hij kon dat maar niet geloven.

"Wanneer kan ik eraan beginnen?" vraagt hij direct. Ik sta met mijn mond vol tanden. Ik heb namelijk geen schuif met oplossingen in die ik zo maar kan opentrekken.

Ik vertel hem dat we hem naar een gespecialiseerde dokter gaan doorsturen, want dat diëten niet zo makkelijk is. "Dan laat ik mij tot die tijd nog eens goed gaan", besluit hij. Zucht.

Het toenemende probleem van kinderobesitas zorgt er helaas voor dat de vooruitzichten nog somberder worden en dat de druk op ons gezondheidssysteem in de toekomst nog zal vergroten. Persoonlijk denk ik dus dat kinderobesitas een aparte entiteit is die specialistische verwijzing noodzaakt en niet geschikt is voor de huisarts alleen. Vroegtijdige signalisatie van het probleem en snelle verwijzing kunnen wel een belangrijke taak zijn van de eerste lijn.

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

MediQuality biedt haar leden de mogelijkheid hun mening te uiten over actuele en/of medische kwesties. Deze opinies weerspiegelen de persoonlijke mening van hun auteur en vallen onder diens verantwoordelijkheid.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: