Dossiers  >   Gezondheidseconomie  >  Arts, de held met voeten van klei

Arts, de held met voeten van klei

Opinie

BRUSSEL 26/01 - Covid bracht heel wat onderliggende problemen naar de oppervlakte, zoals de hoge werklast van artsen. Artsen zitten gekneld tussen zichzelf en de maatschappij. Ze meten zich een kostuum van superheld aan. Ze lijden door het gebrek aan erkenning van wat er institutioneel in het zorgsysteem verkeerd loopt. Elke grote crisis is een ogenblik geweest om te veranderen. Hopelijk kunnen we uit deze crisis de beste buitenkansen halen…

Op de een of andere manier heeft de covidpandemie onze kwetsbaarheden als zorgverstrekkers blootgelegd, maar ook als medeverantwoordelijken van het gezondheidsbeleid. Nog voor de crisis zagen we hoe zorgverstrekkers, in het bijzonder artsen en verpleegkundigen, professioneel uitgeput raakten met een burn-out als gevolg. Iedereen herkent intussen deze tekenen: prikkelbaarheid, presenteïsme, cynisme, … tot de zorgverstrekker volledig ineenstort, en soms ervoor kiest om uit het beroep te stappen. Indicator voor deze mentale gezondheidsproblemen: het aantal verslavingen en zelfdodingen bij zorgverstrekkers.

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

MediQuality biedt haar leden de mogelijkheid hun mening te uiten over actuele en/of medische kwesties. Deze opinies weerspiegelen de persoonlijke mening van hun auteur en vallen onder diens verantwoordelijkheid.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: