Dossiers  >   Covid-19  >  Reflecties van een dermatoloog over de bijwerkingen van Covid-19 vaccins op (middel)lange termijn

Reflecties van een dermatoloog over de bijwerkingen van Covid-19 vaccins op (middel)lange termijn

Opinie

BRUSSEL 01/02 – “In mijn eigen praktijk als dermatoloog zie ik sinds 2021 veel meer herpes zoster gevallen per maand dan ervoor. In sommige gevallen zijn deze vrij therapieresistent en leiden ze tot complicaties”, schrijft Marc Boone, dermatoloog (MD) en doctor in de medische wetenschappen in dit opiniestuk. Prof. Boone analyseert ook de impact van de omikronvariant op het vlak van besmettingen en hospitalisaties bij gevaccineerden en niet-gevaccineerden.

Uit de wekelijkse rapporten van Sciensano betreffende de Covid-19 pandemie1 is het duidelijk dat zolang de deltavariant dominant was, de systemisch werkende vaccins (IgG) ervoor gezorgd hebben dat de belasting op de intensieve zorg drastisch werd verminderd. Helaas zijn het geen mucosaal (IgA) werkende vaccins waardoor de kans op besmetting reëel blijft. Het virus kan blijven circuleren met het risico op mutaties die leiden tot een nieuwe "variant of concern" zoals de omikronvariant. Vanaf het begin van dit jaar is het aandeel van omikron tot ver boven de 90% gestegen.

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

MediQuality biedt haar leden de mogelijkheid hun mening te uiten over actuele en/of medische kwesties. Deze opinies weerspiegelen de persoonlijke mening van hun auteur en vallen onder diens verantwoordelijkheid.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: